Värikkäitä ilmapalloja puheterapeutti Hannele Hyvärisen vieressä lattialla

Apua haasteisiin –

puheterapia- palvelut

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on parantaa lapsen elämänlaatua, toimintakykyä ja osallisuutta. Tavallisimmat puheterapialla kuntoutettavat haasteet liittyvät puheen ja kielen ymmärtämisen, tuoton tai vuorovaikutuksen haasteisiin. ‘

Terapian tavoitteet suunnitellaan aina yksilöllisesti lapsen tarpeiden mukaan ja lääkärin tekemää kuntoutussuunnitelmaa noudattaen. Voit lukea lisää erilaisista puheen, kielen ja vuorovaikutuksen kehitykseen vaikuttavista haasteista alta.

Olen Kelan palveluntuottaja Oulun alueella. Lisäksi teen puheterapiaa myös hyvinvointialueen sekä esimerkiksi vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksella.

Kuulovammat

Puhuttu kieli opitaan kuulemalla ympäristön käyttämää kieltä. Jos lapsen kuulo on alentunut, vaikuttaa se yleensä merkittävästi puheen ja kielen omaksumiseen. Yleistäen voidaan sanoa: mitä vaikea-asteisempi kuulonalenema lapsella on, sitä enemmän se vaikuttaa puhutun kielen oppimiseen. Teknisen kuulonkuntoutuksen (kuulokojeet ja/tai sisäkorvaistutteet) lisäksi lapsi hyötyy usein puheterapiasta sekä lapsen lähiaikuiset ohjauksellisesta puheterapiasta.

Puheen epäselvyys on lasten puheen kehitykseen liittyvistä pulmista yleisimpiä. Lasten artikulaatio selkiytyy usein hiljalleen puheen motoristen taitojen kehittyessä, mutta joskus lapsen puhe on vieraille vaikeasti ymmärrettävää, ja perhe tarvitsee tukea lapsen puheen selkiyttämiseen. Lapselta saattaa puuttua useita äänteitä tai lapsi puhuu omaa kieltä. Epäselvän puheen taustalla voi olla suunalueen motorisia haasteita, dyspraksia tai äännejärjestelmän ongelma eli fonologinen häiriö. Puheterapeutti valitsee lapselle sopivimmat harjoitukset ja menetelmät työkalupakistaan.

Epäselvä puhe

viivästynyt puheen- ja kielenkehitys

Lapsen puhe ja kieli kehittyvät vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Kuten muissakin taidoissa, on yksilöllinen vaihtelu lasten puheen ja kielen kehityksessä suurta. Joskus lapsen puheen kehitys viivästyy ja kehityksen tueksi tarvitaan puheterapiaa. Puheterapeutti ohjaa myös lapsen arjen aikuisia tukemaan lapsen puheen ja kielen kehitystä.

Kehityksellisessä kielihäiriössä lapsen puheen ja kielen kehitys viivästyy ja edistyy lapsen muuhun kehitykseen nähden poikkeavasti. Usein puheen ja kielen kehitys on viiveistä, sanavarasto kasvaa hitaasti ja lauseen muodostaminen voi olla vaikeaa. Lapsella saattaa olla myös esimerkiksi epäselvä puhe, vaikeutta löytää sanoja, tai kertominen voi olla hyvin niukkaa tai hajanaista. Puheterapiassa keskitytään parantamaan lapsen osallisuutta arjessa ja toimintakykyä – tavoitteena on parempi elämänlaatu.

kielellinen erityisvaikeus

valikoiva puhumattomuus

Valikoiva puhumattomuus on ahdistuneisuushäiriö, josta käytetään myös termejä selektiivinen mutismi tai tilannekohtainen puhumisen vaikeus. Valikoiva puhumattomuus tarkoittaa, että lapsi pystyy puhumaan joissain sosiaalisissa tilanteissa (esim. kotona), mutta toisissa tilanteissa, vaikkapa päiväkodissa tai koulussa, puhuminen tai äänen tuottaminen on vaikeaa tai mahdotonta. On tärkeä muistaa, että puhumattomuus ei ole lapsen valinta – lapsi puhuisi, jos pystyisi. Puheterapiassa vahvistetaan lapsen osallisuutta ja pystyvyyden tunnetta, altistetaan lasta hiljalleen kohti puhumista sekä autetaan ympärillä olevia aikuisia tukemaan lapsen kuntoutumista.

Puheterapeutti Hannele Hyvärinen makaa lattialla iloisen lapsen kanssa

Paikkoja vapaana

Pääset tällä hetkellä hoitoon halutessasi heti.